divendres, 6 de desembre del 2013

Visita a la Colònia Vidal (13 de novembre de 2013)


Els alumnes de 4t d'ESO van anar al Museu de la Colònia Vidal a veure l'exposició Descobreix la vida en una colònia tèxtil.



La visita a la Colònia Vidal de Puig-Reig ens permet copsar com es treballava i es vivia en una colònia industrial de principis del segle XX. Aquesta sortida ens ajuda a donar una visió més completa de la Revolució Industrial a casa nostra.





_______________________________________________________________________

Imatges de la sortida























Fotografies realitzades per Sergi Llorente 

Bon treball, Sergi!


Un dia a la Colònia Vidal per Shahira Al-Sawi


La Colònia Vidal es va començar a construir a finals del segle XIX quan les colònies tèxtils s'estaven instal·lant a les conques fluvials de Catalunya i a la mateixa comarca del Berguedà.Els habitatges formaven carrers longitudinals i una plaça central. El principal carrer de la colònia era el carrer de Sant Ignasi.La casa que visitem té més de 100 anys i està ambientada als anys 70. A la Colònia hi viuen unes 15 persones aproximadament (són antics treballadors que quan van tancar la colònia es van jubilar i s'han quedat).      

- Distribució de la casa: quan entrem a la casa el primer que es troba és un passadís amb 2 habitacions. Una a cada costat. L'habitació de l'esquerra era dels pares i la de la dreta la dels nens. Continuant el passadís es troba el menjador, a l'esquerra la cuina i a la dreta l'habitació de les nenes. Al menjador tenien una petita habitació on guardaven coses. Després van tindre (lavabos i safareig, on podien rentar la roba). L'amo com a regal de matrimoni, els hi posava una galeria. S'observen molts quadres religiosos, la religió era molt important per a ells. La casa per ser dels anys que era, es considera gran. En cada pis/casa vivien entre unes 5-8 persones. A partir dels anys 50-60 van vindre famílies de Galícia, València, Múrcia...
       

Dibuix de la distribució de la casa:                                              


 - Safareig dels vius i dels morts: Al safareig la gent rentava la roba, més que tot les dones.Anaven els dissabtes a rentar la roba de tota la setmana. Es coneix el dit o la frase feta” fer safareig”. Que vol dir xafardejar, les dones tafanejaven, mentre rentaven la roba de tota la família. El safareig dels morts s'utilitzava per rentar la roba dels morts per poder aprofitar-la un altre cop. També rentaven la roba dels malalts per què podien passar la malaltia a la resta de les persones.I si es quedaven malalts tenien que pagar al amo, perquè s'havien posat malalts.

- Botiga: Es venia el menjar. La carn era molt cara i no es podien permetre. Llavors compraven 2 tipus de peix: Bacallà i les Arengades (eren molt salats). Llavors aguantaven el transport, pel fet que eren 2 tipus de peix molt salats. El menjar que es venia era menjar preparat. El preparaven, perquè les dones no tenien temps, ja què estaven a la indústria treballant. El menjar era barat i els pisos també. La gent no marxava perquè els amos donaven serveis que en altres llocs no donaven.

- Dutxes comunitàries: Els nois es dutxaven amb caldera en canvi les dones no. Les dutxes estaven separades per sexe nois/noies. La caldera funcionava amb carbó.

- Caixa d'estalvis: Estava oberta els dies laborals i diumenge de 9-12 am. Hi ha un dibuix de la Colònia Vidal i un calendari de 1928, s'escrivia amb tinta i ploma i els comptes estaven en un llibret.

- Edifici de fundació Vidal: Es va construir als anys 40. La religió era molt important, com he dit abans. Cada diumenge anaven a l'església. El capellà i una altre persona esbrinaven i controlaven si tothom anava a l'església. Si estaven malalt no tenies problemes, però si era perquè no volies, tenies problemes. Per exemple: Tenies les coses més petites (pitjors pisos) i pitjors salaris.

- Serveis importants: Els dos serveis més importants era:Guarderia i escoles . A Barcelona no passava (era una de les coses que feia que no marxessin de la casa Vidal). I les mares no podien anar a treballar, perquè no podien deixar els seus fills. Tenien dos opcions: quedar-se a casa cuidant dels seus fills o anar a treballar amb els seus fills. A les escoles els ensenyaven a llegir i després podien anar a la biblioteca “les noies”. A la biblioteca tenien llibres en català a part del castellà.  

- Horari:                                                                             - Alguns dies:

5:00 Treballaven                                                              16.45 Sortien més tard

8:00 Pausa per esmorzar                                               17:00 Dutxa

8:30 Tornaven a treballar                                                17:30 Barberia

12:00 Hora de dinar                                                        18:00 Fer unes partides al cafè

13:15 Tornar de dinar                                                      20:30 Sopar i anar a dormir.

16:00 Pausa per berenar

16:15 Treballaven

18:30 Fi de jornada

 Salaris:

- Homes : 17-30 ptes.

- Dones: 15-17 ptes.

- Nens: 6-9 ptes.

- Les escoles: A partir dels 5 fins als 12 anys. La distribució de les taules era de més petits (per als nens de 5-6 anys) que estaven al davant de tot. Darrera estaven les taules dels nens i nenes de 7-8 anys i per finalitzar els més grans entre uns 12 anys. A mesura que eren més grans tenien unes taules amb diferents mesures, i amb diferent distribució a l'hora de guardar els llibres. A les escoles havien d'aprendre a llegir,sumar,restar,multiplicar,dividir. Les noies aprenien a cuidar dels nens, a rentar, a preparar el menjar... Les noies podien anar a la biblioteca ja que no es queixaven i arribaven a l'hora. Venia gent de fora per poder estudiar amb les monges de la Colònia Vidal. Les monges quan els castigaven els feien agenollar-se amb pedres en cada genoll, aguantant llibres, i els pegaven amb el regle.

Bon feina, Shahira!