dimecres, 26 de novembre del 2014

Visita a la colònia tèxtil de can Vidal (19 de novembre de 2014)


Els alumnes de 4t d’ESO visiten la Colònia Vidal




El passat 19 de novembre els nois i noies de 4t d’ESO van visitar la Colònia Vidal al municipi de Puig-reig (Berguedà). Al llarg de la visita els guies els hi van explicar amb tots els ets i uts com era la vida quotidiana dels treballadors d’aquesta colònia tèxtil a principis del segle XX. 
La visita ens ha permès conèixer millor la història de les colònies tèxtils, un dels elements més característics del nostre patrimoni industrial, i el procés d’industrialització de Catalunya en general.


________________________________________________________________



La Colònia Vidal


La Crònica per Anna Sasot 

El dia 19 de novembre del 2014 els alumnes de 4rt d’ESO van anar al Berguedà, més concretament al municipi de Puig-reig sud, a visitar la Colònia Vidal.
La visita va començar amb un audiovisual sobre la Colònia Vidal. Explicava resumidament la història d’aquella colònia des de que va obrir fins que es va tancar.

Després amb els guies van anar a visitar diferents parts de la colònia: les màquines tèxtils, les màquines de vapor i les turbines de les quals els van explicar el seu funcionament, la peixateria, el safareig, els habitatges dels treballadors, les dutxes, l’escola i la biblioteca...

Els van explicar molt detalladament el funcionament de les màquines tèxtils i també tot el procés que patia el cotó, des de que arribava en sacs a la fàbrica fins que al final d’aquest cotó en sortien catifes, jerseis...

Al llarg de la visita els guies van anar explicant la vida quotidiana dels treballadors i treballadores. També els van explicar les diferencies que hi havia entre homes i dones i fins i tot, entre nens i nenes.

La Colònia Vidal es va construir al 1901 i va tancar al 1960. Va ser la última en obrir i la primera en tancar. Era una colònia tèxtil que es va instal·lar al costat del riu Llobregat per així poder aprofitar l’energia de l’aigua a través de les turbines. Al moment en que aquesta fàbrica és va tancar, es va decidir que d’aquesta colònia en farien un museu per que la gent pogués saber com era la vida en aquella època a les colònies.


___________________________________________________

Imatges de la sortida











Durant el recorregut per la colònia tèxtil els alumnes van visitar diverses instal·lacions del recinte industrial i al final de l'itinerari van veure l'espectacular posada en funcionament dels antics telers de la fàbrica. 
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.